MIN TRÄDGÅRD

 

 

 

 

 

 

  TRÄDGÅRDSFAKTA

Här bor: Helena  och Rikard Gustafsson med barnen Anton, Matilda, Agnes och welsh springer spanieln Enzo, som är allas vår älskling. 
Var: Haninge, söder om Stockholm
Läge: I ett uppvuxet villaområde i centrala Handen med närhet till både skärgård, Rudans friluftsområde och Tyresta nationalpark.
Storlek: 1323 m²
Jordmån: Lättodlad och bördig lerjord/sandjord beroende på var på tomten man är.
Zon: 3
Lyckas bäst med: Mina perennrabatter med nävor som grund samt   buskplanteringar. Extra stolt över vår stora praktmagnolia vid entrén som   blommar magnifikt i maj-juni. Eftersom vi har hund och tätt staket kommer det aldrig vilda djur till tomten så vi får behålla våra tulpaner och penséer år   efter år. Stor lycka!
Drömmer om: Mindre gräsmatta och större odlingsområde. Det är en pågående förhandling mellan mig och maken och pågår ständigt.
Instagram: Följ gärna min trädgård på Instagram HÄR.

trädgård inspiration caradonna miljö natur
trädgård design trädgård caradonnasdesign

Vår trädgård är från 50-talet och bestod från början av en mycket liten sommarstuga på en gigantisk skogstomt på över 17 000 m² med eget fiskevatten i Rudan  och närhet till skog och mark. Att bo i Haninge då måste verkligen ha varit som att bo på landet.  Under årens lopp har huset byggts till och tomten har styckats av till mindre villatomter, vilka har bebyggts under 70-talet då området detaljplanerades och förtätades. 2001 köpte jag och min man vårt drömhus och det var först några år senare som jag på allvar insåg att det faktiskt också ingick en trädgård på köpet. Mycket har hänt sen dess, framför allt har vi fått tre fina barn och idag är vår trädgård min största inspirationskälla och experimentverkstad. Det är här jag testar olika träd, buskar, perenner och vi har börjat odla både bär, frukt och grönsaker samt sommarblommor i massor. Det senaste året har vi renoverat garaget och isolerat det samt byggt en mindre lägenhet i andra änden på garaget. På sikt kommer det att bli ett underbart arbetsrum och kontor för oss att jobba i, men ambitionen är även att kunna hålla inspirerande kurser/föreläsningar här, öppna upp trädgården för visningar ibland och jag hoppas att det ibland blir en och annan pop-up-butik...

 

Trädgården innehåller ett inbjudande entré med en granitklädd gång som går i en rundad form fram till bostadshuset. Vid entrén finns mjukt rundade blomrabatter, avgränsande häckar, stora blommande  buskplanteringar med bukettapel, rhododendron Cunningham white och en stor praktmagnolia samt en japansk lönn.  Trädgården innehåller en mängd stora träd främst mot gatan varav en ek, en hästkastanj, en Carmencita rönn, en gulbladig fläder samt en blandad häck av bland annat häggmispel Spicata, vresros, aronia och måbär som den förra ägaren planterat. På resten av tomten finns en magnifik purpurapel, ett prydnadskörsbär av sorten Kanzan, två flerstammiga katsuror, tre äppelträd av sorterna Transparent Blanche, Filippa samt ett familjeträd med 4 sorters äpplen. Jag har planterat 7 stycken olika syrenhortensior runt om hela huset, en riktig favorit hos mig. Jag vill se dem överallt! På tomtens baksida finns förutom tre överdådiga honungsrosor ett svart växthus från Willab Garden på 14,1 m² som vi kallar för pärlan. Den inramas av skir grönska i breda perennrabatter. Där njuter vi av att odla tomater och gurka samt många mysiga middagar och härliga stunder.  Växthusets golv består av tegel lagt i ett fiskbensmönster och runtomkring växthuset finns en grusad yta med flera sittplatser och odlingslådor samt breda perenn/sommarblomsrabatter. På tomten finns rätt mycket ogräs av sorten kirskål och parkslide som vi slåss mot med blandad resultat. Kirskålen går att rensa bort mekaniskt men parksliden övervinner det mesta. Jag tar det med ro. Humlor och bin älskar parkslidens blommor. 

Vill du också ha en medveten trädgård? Läs mer HÄR om mina tankar och för att få tips. 

 

 

 

 

TACK FÖR TITTEN!

 

 

 

 

 

 


Helena Gustafsson
Bävervägen 4, Haninge
Tel: 070-293 84 00
Mail: info@caradonna.se
Innehar F-skattsedel