KONSTEN ATT FORMGE EN TRÄDGÅRD

 

TRÄDGÅRDSDESIGN

Trädgårdsdesign innefattar många olika saker, allt ifrån grundläggande planering av trädgårdens rum, vilka växter som skall vara var och hur många, vart trädgårdsgången eller växthuset skall vara och i vilket väderstreck din uteplats bör vara. Eftersom naturen är nyckfull och föränderlig ändras förutsättningarna i din trädgård snabbt över årstiderna. Dina egna behov förändras och intresse samt ekonomi är viktiga faktorer att ta ställning till när man har en trädgård. Trädgårdsdesign är en nödvändig början för att skapa en vacker, funktionell och lättskött trädgård. Jag hjälper dig att lägga grunden för en fin trädgård där du sedan har möjligheter att njuta och umgås i många år framöver. Tillsammans skapar vi en tydlig röd tråd och ser till att din trädgård blir precis så härlig som du vill att den skall vara!

Anlita en trädgårdsdesigner - hur går det till?

Du kan välja att börja i en mindre skala med en del av tomten eller som de flesta väljer att göra, ta ett helhetsgrepp på hela trädgården. För att din egen trädgårdsdesign skall passa dig så behöver vi börja med ett möte där jag lyssnar in hur du ser på förvandlingen av din trädgård och det gör vi på plats i din trädgård. Inför vårt första möte får ni en checklista som skall fyllas i. Jag vill också att ni tar fram en skalenlig situationsplan på er tomt. Den kan ni få av kommunen om ni inte redan har en hemma.

Vid vårt första möte (ca.1h) arbetar vi oss genom era önskemål och behov samt tittar på er trädgårds stil och vad som passar till ert läge och till ert hus. Mötet sammanställs sedan i bilder och i skalenligt ritade ritningar och levereras till er både digitalt och i pappersformat. Avstämningar sker löpande. Vi går igenom ritningarna tillsammans på ett andra möte eller över telefon. Större ändringar på ritningarna diskuteras och hanteras som ett tillägg.

Varför ska du anlita en trädgårdsdesigner?

  • Du är nybliven husägare och vet inte vilken ände i trädgården du skall börja med.
  • Du saknar kunskap om perenner, buskar, träd och trädgårdsanläggning och behöver hjälp med planeringen så att det blir rätt direkt!
  • Du behöver hjälp att se potentialen i din trädgård och på så sätt få fler funktioner och fler rum.
  • Du har idéer som du vill förverkliga – men tiden räcker inte tid.
  • Du vill skapa en trädgård som inte bara är vacker utan även är lättskött.
  • Du vill ha en annorlunda, häftig lösning med snygga materialval och en tydlig wow-effekt.
  • Du vill undvika onödiga och dyra misstag. Att välja är svårt, särskilt när det kostar pengar att göra fel gång på gång. Jag hjälper er med rätt växt på rätt plats.
  • Du behöver skapa en plan - Det är lätt att det blir övermäktigt och svårt att börja. Låt mig börja med en grundplan och ta en bit i taget.
  • Du vill öka fastighetens värde - En fint anlagd trädgård ökar fastighetens värde och där räknar du hem vinsten vid eventuell försäljning på sikt.
  • Du skall sälja ditt hus och vill maximera försäljningspriset genom att planera upp och styla din trädgård så att de fina delarna verkligen lyfts fram.


Vilken är din trädgårds stil?

 

TANKAR OM ER TRÄDGÅRD
När jag ritar trädgårdar utgår jag ifrån det som redan finns. Huset, utsikten, topografin, tomtens storlek, odlingszon, ljus och skugga, jord, befintliga växter och de eventuella begränsningar som finns påverkar mitt arbete. Men det är härligt för mig att få dig att tänka nytt, utmana dig i tanken och pröva nya möjligheter för din trädgård som du kanske redan har gett upp om? Nedan kan du läsa lite grann om vilka olika trädgårdsstilar som finns men givetvis kan man kombinera många olika stilar och hitta sin egen variant på drömträdgården 

ROMANTISKA TRÄDGÅRDAR
Portaler, rosor och fluffiga perenner hjälper till att bygga upp stämningen i den romantiska trädgården.  Här får det gärna vara ett överflöd av gammeldags blommiga växter.  Riddarsporrar, pioner, lammöron, gamla knotiga äppelträd, doftande rosor och liljor. Gillar man cottage garden stil eller mormorsträdgårdar så trivs man i den romantiska trädgården.

NATURNÄRA TRÄDGÅRDAR
Den naturnära trädgården ligger ofta i anslutning till det omgivande landskapet och flyter nästan omärkligt ut i det. Många gånger ser man vilda växter i trädgården och gränslinjen mellan naturen och den egna trädgården suddas ut.  Stenar klädda i mossa och lavar, blåbärsris, jättedaggkåpa och nävor, ormbunkar och barr eller lövträd skapar ett behaglig lugn. Surjordsväxter trivs utmärkt i skogsmiljö och enkla sittplatser skapar en trolsk miljö.

SPARSMAKAD ELEGANS
Den estetiska tilltalande trädgården präglas av en enkelhet och funktionalitet med ett välplanerat och begränsat växtmaterial. Klassiska växter kombineras i vackra kompositioner och bladverken och formerna är i centrum. Hasselört, kattfot och sockblomma bildar täckande mattor, inget plotter eller omotiverat starka färger stör lugnet. Klippta häckar och figurer av buxbom bildar strukturer och markmaterialet är enkelt men exklusivt.

LEKFULLT OCH ORGINELLT
I denna trädgård gör man lite som man vill. Formen och funktionen finns där men ovanliga material, starka färger och dekorationer skapar ett intresse. Perenner och buskar i kontrastfärger, spretiga gräs, hemgjorda gångplattor i roliga former och lekfullhet samt fantasi sätter tonen i denna trädgård. 

SINNENAS TRÄDGÅRD
En lugn och harmonisk trädgård med många sittplatser i vila, undanskymda ytor för yoga och kontemplation. Enhetliga växtval och lugna färgkombinationer, doftande örter och mjuka bladverk, porlande vatten och ett blänk av stilla vatten i en glänta skapar ro för våra sinnen. 

ORIENTALISK INSPIRATION
Vackra stenar, mossa, krattade grusgångar i strama positioner skapar harmoni och renhet. Små broar, stenlyktor, bambustaket gör att  trädgården andas lugn, kontroll och minimalism. Japanska lönnar, katsura, funkior, iris, bambu och prydnadsgräs är växter som passar in i den här typen av trädgård. 

Logga Caradonna trädgårdsdesign

Helena Gustafsson
Bävervägen 4, Haninge
Tel: 070-293 84 00
Mail: info@caradonna.se
Innehar F-skattsedel