RADHUS

 

RADHUSDRÖM I
FLERA PLAN

 

 

RADHUSDRÖM I TYRESTA BY

En härlig barnfamilj ville få sina drömmars trädgård och utnyttja sin tomt på bästa sätt men de visste inte hur de skulle börja. De önskade vackra perenner, möjlighet att odla och en ordnad framsida med runda former och ett vackert golv som harmoniserar med huset. Vidare sökte de lösningar på sin branta baksida som vette mot skogen och ville utnyttja hela längden av den smala tomten på ett bättre sätt.  Dessutom hade de en vacker antroposofisk vattentrappa som de ville skulle få en central roll på tomten, både för skönhetens skull men också för vattnets rogivande ljud. 
Jag valde att rita in ett engelskt rött staket på framsidan som matchar ytterdörren och en terracottafärgad sten som ramar in framsidan i mjuka former. På baksidan ritade jag in en pergola längst bak som fångar in kvällssolens sista strålar samt en terrasserad lösning i både corten och platsbyggda odlingslådor med fasta sittbänkar längst fram och breda trappor att hänga på.  Generösa växtplanteringar, ett efterlängtat äppelträd och en stilig japansk lönn ger höjd och möjlighet att skapa rumslighet i trädgården. 

 

 

 

RADHUSDRÖM I BAGARMOSSEN

 

 

TRÄDGÅRDSINTRESSERAD BARNFAMILJ I BAGIS
Anläggning pågår 

En fin småbarnsfamilj ville få ordning och reda på sin trädgård i sitt nyköpta hus. Framsidan var idag outnyttjad  med ett gammalt permobilförråd från den förra ägaren och baksidan bestod bara av en stor altan och en gräsmatta med lite planlöst utspridda växter. Nu ville man ha en plan att hålla sig i och spännande växtförslag som passar det gula huset och den tidstypiska omgivningen. Här ville man njuta och röra sig med många spännande utblickar och få bättre förvaringsmöjligheter. 

Jag valde att rita in en ny sittplats på framsidan som omges av en tät häck och en hög pergola med små träd planterade i häcken där kronorna får sticka upp och avskärma från insyn. En ny entré ritas och en bättre trappa ritas in samt en stenlagd yta som tillsammans med en frodig enhetlig buskplantering skapar en helt ny framsida. Nätta stegstenar leder oss mot baksidan där en grusad gång tar vid i rundade former och ett nytt förråd ger möjlighet till förvaring och vila med en anknytande hängmatta på sidan. Växtvalet är doftande, inramande och snällt för små barnfingrar.  Månadssmultron, vinbär och äppelträd stod på önskelistan och det ritade jag såklart in. Endast en liten bit av gräsmattan behölls men det finns andra möjligheter till lek och bus på tomten och vackra rabatter ger familjen vackra blickfång.